Zazaca tabela istiyoruz
Bitlis'te karşılık bulan taleplerinin Bingöl başta olmak üzere Zazaların yoğun yaşadığı illerde de hayat bulmasını isteyen Zaza Dernekler Federasyonu Başkanı Murat Bukan: 'Şehir giriş çıkışlarına Zazaca tabela kurulması için tüm belediye başkanlarımızın duyarlılığını bekliyoruz' dedi.
Bitlis'te şehrin giriş ve çıkışlarına konulan Zazaca tabelalarla ilgili açıklamada bulunan Zaza Dernekler Federasyonu Başkanı Murat Bukan, bu adımın memnuniyet verici olduğunu ifade etti.
Yaklaşık bir ay önce Zaza Federasyonu Bitlis Temsilcisi Gökhan İdiz aracılığıyla yapılan temaslar neticesinde Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay'ın talimatıyla şehir giriş ve çıkışına üzerinde "Bediüzzaman Said-i Nursî'nin Şehri Bitlis'e Hoşgeldiniz' ibaresinin yer aldığı ve 5 dilde (Türkçe, Kürtçe, Zazaca, İngilizce ve Arapça) "Hoşgeldiniz" yazısı yer alan tabelaların kurulduğunu belirten Bukan, bu adımın Zazaca için önemli ve kıymetli olduğunu söyledi.
Bukan,Bitlis Belediye Başkanı Nesrullah Tanğlay, Federasyon adına temaslarda bulunan Gökhan İdiz ve emeği geçenlere teşekkür etti.
"Zazaca tabela da bir katkı olacaktır"
Bingöl merkez ve ilçeler başta olmak üzere Zazaların yoğun yaşadığı tüm illerdeki belediye başkanlarından aynı duyarlılığı beklediklerini kaydeden Bukan: "Belediye Başkanlarımızın bu hususta bir incelik ve hassasiyet göstermelerini bekliyoruz. Kendi ana dillerine bir nebze de olsa katkı sunmalarını istiyoruz. Bir tabela dahi olsa, bir başlangıç adına dilimize sahip çıkılmasını bekliyoruz" diye konuştu.
Bukan, "Söz konusu Zazalar ve Zazaca olunca herkes suskun"
Zaza Dili'nin yaşatılması ve Zazaların hak ettiği değeri görmesi için siyasi erkin herhangi bir sorumluluk almadığını, her talebe sessiz kaldığını aktaran Bukan: "Türkiye'de onlarca farklı diller, İnançlar, kültürler,dernek, vakıf ve federasyon var ve hepsi ciddi manada destek görüyor, talepleri karşılık buluyor ve projeleri destekleniyor.
Ancak söz konusu Zazalar ve Zazaca olunca herkes suskun, herkes tedirgin, herkes umursamaz..! Zazalar memleketini seven, milletine hizmet etmeyi vazife sayan, güvenilir, mert insanlardır ve bu ülkenin kültürel mozaiğinin mihenk taşıdırlar. Lakin ne hikmettir ki, bu kadar kadim bir milletin hiçbir talebi karşılık bulmuyor.
Ne dilimiz anayasal güvence altında, ne dilimizin yaşatılması için yürütülen çalışmalara destek veren var, ne bir televizyon kanalımız, ne de bir radyomuz var. maalesef bunlarda yetmiyormuş gibi Kürt milliyetçilerin dayatmalarını hiç bir akademik çalışma yapmadan kabul edip ZAZAları Kürt milliyetçilerine zimmetlercesine zaza dilini kürtçenin lehçesi saydılar. başta Siyaset olmak üzere tüm arenalarda da Zazalara yer vermek lüzumsuz gözükürken, Zazaların yoğun yaşadığı illerde sadece ağızlara bal çalarak mutlu etme politikaları yürütülüyor. Ve ne yazık ki, Zazalar da bu duruma sadece içten içe bir serzenişte bulunmakla yetiniyor, ses vermeyi, haykırmayı, taleplerinin karşılık bulmasını bekleyerek istemeyi yeğliyor. Siyasi ve politik anlamda her geçen gün darbelenen, küçümsenen ve eritilmek istenen Zaza Dili'nin yok oluşuna müsaade etmeyeceğiz. Ancak gerek devlet, gerekse hükümet ve diğer siyasi partiler nezdinde artık bir ses verilmesini istiyoruz. Zaza siyasilerimizi, özellikle belediye başkanlarımızı da Zazaca'ya sahip çıkmaya davet ediyoruz."